Salomatlik

Balg‘am ko‘chishini yengillashtiruvchi 9 xil usul

Shu kunlarda shamollash va gripp bilan og‘riganlar ko‘pTumovayniqsaiztirobli yo‘tal ko‘pchilikni tashvishga qo‘yadiAxir kezi kelganida eng qimmat dori vositasi ham dardni yengillashtira olmasligi mumkinXo‘shbunday paytda ma’qul chora nim?Quyida sizni balg‘am ajralishini yengillashtiruvchi usullar bilan tanishtiramiz.

Mutaxassis – Sanobar XOLMIRZAYeVA shifokor – terapevt.

Shirinmiya damlamasi

Bu o‘simlik xalq tabobatida quruq yutal, yutinganda tomoqda og‘riq bo‘lishi, o‘tkir va surunkali tonzillitga davo hisoblanadi. Shirinmiya o‘simligining balg‘am ko‘chiruvchi xususiyati ham bor.

10 g. shirinmiya o‘simligining ildiz tomirini 200 ml. qaynoq suvda damlab, 20 daqiqa bug‘li vannada ushlab turasiz. So‘ng 1-2 soat davomida damlama tindiriladi. Dokadan o‘tkazilgan damlama 1 osh qoshiqdan, kuniga 4-5 mahal qabul qilinsa, balg‘am ajralishi yengillashadi.

Rayhonli choy

Yarim litrli choynakka 1 osh qoshiq miqdorida qora yoki ko‘k choy, 7-10 dona rayhon (quritilgani bo‘lsa yarim choy qoshiqda) bargi solinib, ustidan qaynoq suv quyiladi. 5 daqiqa tindirilgach, choyni ichish mumkin. Rayhonli choy balg‘am ajralishini osonlashtirishi bilan birga, og‘iz bo‘shlig‘i bakteriyalari bilan ham kurashadi.

Arpabodiyon moyi

Arpabodiyon nafas yo‘llari kasalliklarini davolashda keng qo‘llaniladi. Uning mevasi tarkibidagi anetol moddasi, bronxlar shilliq qavatini rag‘batlantiradi va nafas a’zolari funksiyasini kuchaytiradi. Arpabodiyon moyi loringit, traxeitda buyuriladi. U balg‘am ko‘chishini osonlashtiradi. Bronxitda 1 osh qoshiq iliq suvga 2-3 tomchi arpabodiyon moyini tomizilib, har 4-5 soatda ichib turilishi lozim.

Tuyatovon haqida eshitganmisiz?

Mazkur o‘simlik bargida glikozid (organik birikma) mavjud. U nafas yo‘llariga ijobiy ta’sir ko‘rsatadi. Xalq tabobatida tuyatovon yallig‘lanishga qarshi balg‘am ko‘chiruvchi vosita sifatida ishlatiladi. Damlamani tayyorlash uchun 5 g. quritilgan tuyatovon bargi olinadi va ustidan bir stakan qaynoq suv quyiladi. 15 daqiqa tindirilgach, dokadan o‘tkazib olish mumkin. Damlama kuniga 4 mahal, bir osh qoshiq ichib turiladi.

Behi urug‘i

Behi urug‘i, shirasi bilan birga yarim stakan suvga solinadi va o‘rta olovda qaynatiladi. Qaynatma yelimdek yopishqoq ko‘rinishga kelguniga qadar olovda ushlanadi. Tayyor qaynatmani 1 choy qoshiqdan, kun davomida 4-5 mahal qabul qilish, balg‘am ajralishini yengillashtiradi, nafas yo‘llari spazmdan xalos qiladi.

Bargizub shifo!

1 osh qoshiq miqdoridagi bargizub o‘simligni 1 stakan qaynoq suvda damlab, 15 daqiqa tindirib qo‘yasiz. So‘ng dokadan o‘tkazib olib, kuniga 2-3 mahal 2 osh qoshiqdan qabul qilish mumkin.

Anjir qoqi yeysizmi?

Abu Ali ibn Sino balg‘am ko‘chishini osonlashtirish uchun anjir mevasini yeyishni, yo‘talni qoldirishda esa uni sutda qaynatib ichishni aytib o‘tgan.

Qish kunlarida anjir qoqsidan foydalanib, yo‘talni yengillashtiruvchi qaynatma tayyorlash mumkin. Buning uchun 100 g. anjir qoqsiga 2 stakan sutni quyib, past olovda 15 daqiqa qaynatasiz. Qaynatma 40 daqiqa tindiriladi. Qoqli qaynatmayarim stakandan, kuniga 2-3 mahal, ovqatlanishdan oldinichiladi.

Aloe sharbati

Limon va aloe sharbatiga asalni aralashtirib ichish, kuchli shamollashga davodir. Shifobaxsh aralashmani tayyorlashda teng miqdorda asal, brusnika mevasi, limon va aloe sharbati kerak bo‘ladi. Masalliqlar sirli idishga solinib, 6-8 soat davomida tindirib qo‘yiladi. Aralashma tayyor bo‘lgach, kuniga 3-4 mahal, 1 osh qoshiqdan qabul qilinadi.

Marmarak – shamollashdan xalos etadi!

Eng yaxshi balg‘am ko‘chiruvchi vosita bu – marmarakdir. Tomoq og‘rishi endi – endi boshlanayotganida marmarak o‘simligidan damlama tayyorlanib ichilsa, infeksiyalar xujumi kamayadi. Bezovtalik paytida muntazam qabul qilinsa, balg‘am «pishadi» va oson ajraladi.

Sevara tayyorladi

Manba: Darakchi.uz