Har bir ayolning uy tutish, ro‘zg‘or yuritish, oshxonada «kashfiyot» yaratish borasida o‘z sinalgan usullari bor. Biroq bu borada tajriba orttirish yo‘lida ba’zi xatoliklarga yo‘l qo‘yish uyat yoki ayb emas. Axir xatolar o‘rgatadi! Asosiysi, xatolardan to‘g‘ri xulosa chiqarish va ularni takrorlamaslik! Keling, biz bekalar orasida oshxonada eng ko‘p yo‘l qo‘yiladigan xatolar haqida gaplashamiz.
- Retseptni oxirigacha o‘qimaslik
- Mahsulotlarni o‘z bilganicha taqsimlash
- Yog‘ni tutaguncha qizdirish
- Ovqatdan tez-tez xabar olish
- Mazasini ta’tib ko‘rish
- Mahsulotlarni tartibsiz ishlatish
- Go‘shtni sovimasidan kesish
- Sabzavotlarni ko‘p qaynatish
- Ziravorlarni ko‘p qo‘shish
- Muzlatilgan mahsulotlarni eritmaslik
Xato: odatda gazeta-jurnallarda chop etilgan biror taom retseptini oxirigacha o‘qimay, tayyorlashga kirishib ketamiz. Natijada esa yo taomning tagi oladi, yoki keragidan ortiq qaynab ketadi. Keyin esa «Retseptida shunday yozilgan ekan, qayerdan bilay?» deb o‘zimizni oqlaymiz.
Maslahat: Hovliqmang! Avvaliga retsept bilan yaxshilab tanishing. Zarur bo‘lsa, biror tanishingizdan «Shuni tayyorlab ko‘rganmisan?» deya qiziqing. Barcha kerakli mahsulotlarni to‘plab, tayyorlay olishga ko‘zingiz yetsagina ishga kirishing.
Xato: ba’zi «uddaburon» bekalar ovqatga, ayniqsa, pishiriqlarga yangilik kiritishga usta bo‘lishadi. Keyin esa «to‘rtta tuxum o‘rniga bir dona solgandim, shunga o‘xshamadi chog‘i», deyishadi.
Maslahat: tejamkorlik yaxshi, biroq hamma mahsulotlar ham bir-biri bilan mos tushavermaydi. Qolaversa, ba’zida bir dona tuxum yetishmasligi ham taom yoki yegulikning ta’miga ta’sir etishi mumkin. Yaxshisi, aslida ko‘rsatilganidek tayyorlagan ma’qul.
Xato: ayrim bekalar qozondagi yog‘ oppoq tutun chiqar darajada qizimaguncha masalliq solishmaydi. Aslida esa hamma yog‘ turi ham yuqori haroratga moslashmagan. Ayniqsa, pista, zaytun yog‘lari.
Maslahat: qattiq qizdirilgan yog‘lar tarkibidagi foydali elementlarni yo‘qotadi. Shu sabab yog‘ni me’yorida qizdiring.
Xato: «pishganmikan?» deya qozon qopqog‘ini hadeb ochaverish taomning mazasini buzadi. Axir har bir taomning dam yeyish kabi xususiyatlari mavjud.
Maslahat: aslida taomni dimlagach, kamida 20 daqiqa tegmaslik kerak. Ana shunda taom o‘ziga kerakli mazani olib, me’yorida singib pishadi.
Xato: ovqat tayyorlayotib, mazasini necha marta ta’tib ko‘rasiz? Pishguniga qadar bo‘lgan jarayonda taomni ta’tib ko‘raverish uning aniq mazasidan chalg‘itadi.
Maslahat: taomning yetilib pishganini bilish uchun tayyor bo‘lishidan 15-20 daqiqa avval ta’tib ko‘rishning o‘zi yetarli.
Xato: ba’zida mahsulotlarni qozonga tartibsiz solib, to‘ldirishadi yoki “tezroq pishsin” deb olovni balandlatish bilan vaqtdan yutishni istashadi. Aslida esa bu bilan taomning tayyor bo‘lish vaqti uzayadi xolos.
Maslahat: agar har bir mahsulotni tartib bilan ketma-ketlikda solsangiz, ham tezroq pishadi, ham mazasi bilan quvontiradi.
Xato: pishgan go‘shtni likopchaga olgan zahoti kesish noto‘g‘ri. Bunda maza beruvchi sharbati chiqib ketadi.
Maslahat: qaynatilgan va bug‘da tayyorlangan go‘shtlarni 15 daqiqa, qovurilgan go‘sht mahsulotlarini esa 20 daqiqa davomida kesmay turing. Shunda u o‘z sharbatini to‘laligicha shimib, mazasini saqlab qoladi.
Xato: ahamiyat bergan bo‘lsangiz, qaynatilgan sabzavotlaringizning orasi bo‘lingan yo ikkiga ajralgan ko‘rinishda bo‘ladi. Buning sababi esa ularni juda baland olovda va uzoq qaynatish bilan bog‘liq.
Maslahat: sabzavotlarni qaynatishda tog‘orachaga solingan suv mahsulotlar ustini qoplashi kerak xolos. Olov ham o‘rtacha balandlikda bo‘lishiga diqqat qiling.
Xato: bilsangiz, keragidan ortiqcha ishlatilgan ziravorlar ham taom mazasiga putur yetkazadi, ham oshqozonga ta’sir etishi mumkin. Ayniqsa, achchiq, nordon ta’m beruvchi ziravorlarni me’yorida ishlatish muhim.
Maslahat: suyuq taomlar suvi qaynab chiqqach, maydalangan va ozgina miqdorda ishlatilgan ziravorlar yetarli sanaladi. Quyuq va dimlangan taomlarda esa ziravorlarni yegulik tayyor bo‘lishidan 15-20 daqiqa avval solsangiz, ta’mi yaxshilanadi.
Xato: vaqtdan yutaman deb ba’zida hali muzi erimagan mahsulotlarni ham ishlataverishadi. Axir muzlatilgan mahsulot to‘liq erimasa, o‘zi bilan birga ortiqcha suvni ham olib qoladi-ku! Bu esa taom mazasini buzadi.
Maslahat: muzlatilgan mahsulot to‘liq erib, asliga yaqin ko‘rinishga kelsagina ishlatish mumkin. Aks holda uning na ta’mi, na foydasi bo‘ladi.
Manba: Darakchi.uz