Anjir har qanday maxsus parhez taomining bir chekkasidan joy olishi mumkin. Anjir tarkibida tabiatan yog‘, natriy yoki xolesterin bo‘lmasligi, lekin ko‘p miqdorda tola bo‘lishi tufayli, u ozishga harakat qilayotganlar uchun ideal taomdir.
- Anjirda kalsiy miqdori juda baland: kalsiy miqdori bo‘yicha anjir apelsindan so‘ng ikkinchi o‘rinda turadi. Bir yashik quritilgan anjir bir bidon sutda mavjud kalsiy miqdoriga ega.
- Anjir uzoq vaqt kasal bo‘lgan va tuzalishni istovchi bemorlarga kuch va quvvat beruvchi dori hisoblanadi. U jismoniy va aqliy charchoqni bartaraf qiladi.
- Anjirning eng muhim ozuqaviy tarkibi qand bo‘lib, u barcha mevalarning 51-74%ini tashkil etadi. Anjir qand miqdori eng ko‘p mevalardan biridir.
- Anjir astma, yo‘tal va shamollashni davolashda ham tavsiya etiladi.
Insonga ma’lum eng qadimiy mevalardan biri bo‘lgan anjir oziq-ovqat ishlab chiqaruvchilar tomonidan qayta kashf qilindi. Bu mevaning ozuqaviy qimmati va uning sog‘likka nisbatan foydalari uning butunlay yangi ahamiyat kasb etishiga olib keldi.
Manba: Darakchi.uz