Oshxona

Shirin kulcha

Usti qars-qurs qiladigan, ichi esa yumshoqqina shirin kulchani nonushtaga yeyishga nima yetsin? U noodatiy shaklda — yurak ko‘rinishida bo‘lsa, yanada soz!

Zarur masalliqlar:

achitqili xamir uchun:

  • 1 stakan sut
  • 300—400 g un
  • 25 g achitqi
  • 3 ta tuxum
  • 1 stakan shakar
  • 50 g margarin
  • 0,5 choy qoshiq tuz

xamirning ichiga surish uchun:

  • shakar
  • margarin

Xamirning ustiga surish uchun:

tuxum

Tayyorlanishi:

Avval achitqini tayyorlab olamiz, buning uchun 1 stakan iliq sutga 25 g quruq achitqi (drojji)ni solib, eritamiz, 1 osh qoshiq shakar va bir piyolacha un solamiz.

20150517_152821

Idishning og‘zini sochiq bilan yopib, iliq joyga 1—1,5 soatga qo‘yib qo‘yamiz. U maksimal darajada ko‘tarilishi kerak.

20150517_154524

Endi xamirning qolgan qismini tayyorlaymiz. Buning uchun alohida idishda 3 ta tuxum, 1 stakan shakar va 0,5 choy qoshiq tuzni aralashtiramiz. 50 g margarinni esa eritib, sovishi uchun chetga olib qo‘yamiz.

20150517_154303

Achitqini tuxum va shakarli aralashmaga qo‘shamiz, ustidan un solamiz. Yaxshilab aralashtirgach, sovigan margarinni ham qo‘shamiz. Xamirni stol ustiga olib, qo‘lga yopishmaydigan xamir paydo bo‘lgunicha oz-ozdan un qo‘shib qorishtiraveramiz.

20150517_155232

So‘ng uni idishga qaytarib solib, sochiq bilan o‘raymiz va iliq joyda 1,5—2 soatga qoldiramiz.

20150517_155942

Xamir oshgach, undan og‘irligi taxminan 80 grammlik bo‘lakchalar kesib olamiz. Ularni besh daqiqa dam oldiramiz.

20150517_170107 20150517_170632

Har bir bo‘lakchani 15 sm diametrda yoyamiz hamda ustiga erigan margarin surib, 1 choy qoshiqdan shakar sepamiz.

20150517_171120 20150517_171207

Xamirni shakarli tomonini ichkarida qoldirib, rulet qilib o‘raymiz.

20150517_171245

So‘ng uni ikkiga buklab, pichoq yordamida qayrilgan joyiga chuqur kesma tushiramiz. Ruletning ikkiga bo‘lingan qismini ikki tomonga ochamiz, shunda yurakcha shakli paydo bo‘ladi.

20150517_171336Kulchalarni yog‘langan listga terib qo‘yamiz. Ustiga tuxum suramiz. Bunda kulchalarning shakarli qatlamiga tegmasdan, tekis qismiga tuxum surish lozim.

20150517_173212

Shirin kulchalarni 180 darajagacha qizdirilgan duxovkada 15—20 daqiqa davomida pishiramiz.

20150517_174939

Pishiriq tayyor. Yoqimli ishtaha!

20150517_175341